Hogy miért is lett colliem:

1984-ben mikor nagypapa meghalt, nagymama, kapott egy kutyát, Morzsit (menhelyről lett kihozva egy kistestű fekete göndör szőrű keverék kutyus), hogy ne érezze magát egyedül.

Morzsi 2x fialt le, utána ivartalanítva lett. Első almában 1 kölyke lett, a másodikban 6. Ebben az alomban volt egy tricolor rövidszőrű kan kutyus (mind a 6 kölyök más színű és más szőrű lett) aki itt maradt málunk és Foltos lett a neve. Ő az én első kutyám.

Sajnos Foltost 6 évesen m, és a helyi csodadoktor nem tudta megmenteni. Ez után fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy kéne egy másik kutya, én csak 1 dolgot tudtam, hogy pont ellentéte legyen Foltosnak, aki kistestű, rövidszőrű keverék kan kutya volt. Így én egy nagyobb testű, hosszúszőrű fajtatiszta szukában gondolkodtam. A fajtát illetőleg felmerült a collie mellett a belga, a csau-csau is. De idő kellett, hogy ez a gondolat beérjen.

1994-ben viszont találtam egy kis tacsi keverék fiatal fiúcskát, aki a főúton kóricált az autók között, megsajnáltam, befogadtam, és hazahoztam, ő volt anyu ”Kölke”. Imádta őt a család. Még ebben az évben Morzsi a nálunk töltött 10 év után elpusztult, nem sokkal nagymamám halála előtt (lehet, megérezte?).

És ugyancsak ebben az évben elmentem Bajára a kiképzősegédi táborba, ahol megismerkedtem Szalczinger Józsival, és a húgával, Magdival. Ekkor és itt dőlt el, hogy Colliem lesz. Józsiékkal Ariel volt velem a kis Kölök. Mondták, hogy Ariel fedeztetve van így név és címcsere után vártam az almot. Sajnos Ariel üresen maradt. De én már döntöttem.

1995-ben Szandra és Ariel is fedeztetve lett egyszerre. Szandrát a blue-merle Blueroyce Heroic Hamlettet fedeztették. És miután nekem a collieban a merle színtetszett legjobban, mondtam, nekem innen kellene kiskutya. Ariel megint csak üres maradt, de Szandra szült 14 kiskutyát, amiből 4 blue-merle szuka lett. A fajtához nem értve, Józsira bíztam a döntést, hogy melyiket adja nekem.

Mikor eljött a döntés pillanata, megkérdezte tőlem, hogy minőségre, vagy színre megyek-e. Én habozás nélkül a színt választottam (Azt hiszem ezzel megkönnyítettem a döntését is, mert ha a minőségre mentem volna, bajban lett volna). Így 1995. május végén elmentünk Prince of Sunlight Clear-Blue Cleopatra „Arwen”-ért. Akit azóta se bántam meg, hogy elhoztam.

1996-ban Józsi visszakapott egy tricolor szukát a második almából azzal a jelszóval, hogy nem kell. Józsi megkérdezte, hogy érdekelne e engem, én gondolkodás nélkül igent mondtam. Így 1997. áprilisában hozzám kerülhetett Prince of Sunlight Black Bland Brightness „Lucye”, aki azóta se győzi meghálálni azt, hogy befogadjuk, és a maga mostani 13 évével is istenként imádja Józsit, hogy megszabadította előző gazdáitól, és ilyen gazdikat talált neki, mint amilyenek mi vagyunk.

Lucye apuhoz csapódott nálunk, mint gazdához, mert Arwen nehezen bírta elviselni, hogy nem ő az egyetlen kutya már itthon, és hát neki én vagyok a gazdija.

Lucye idekerülése után szinte azonnal betüzelt, így mentünk fedeztetni, én Józsira bíztam magam, és a nagypapival fedeztettük Pelido Royal Velvet „Denis”-el aki akkor és ott elvarázsolt engem.

8 gyönyörű kiskutya született az alomban, akik közül Lola, Dior (1), Dorka és Kamilla pár kiállításon szerepelt is. Ebből az alomból számomra Dorka töltött be meghatározó szerepet, hisz az ő vonala van még most is az udvaromban. De Lolának is volt egy gyönyörű alma.

1997-ben 3 hét különbséggel szült Arwen és Lucye. Lucye alma volt az első igazán saját almom, akiknek az apja Reeberich First True Blue volt Pelido Licence to Trhill fia. Lucyet ez az alom után úgy döntöttem nem fedeztetem többet.

1998-ban Dorka segítségével vonaltenyésztettem Pelido Royal Velvetre, és ebből az alomból maradt 2 kutya nálam Brown-Biella Breeze Boy „Vital” és Burning-Gold Baronesse „Dina”.

Dina 2001-ben szült először Rineweld Everithing is You „Robin”-tól 7 kölyök volt az alomban és innen Epson-Gold Dior Eluchil „Dior (2)” és Eriador-Gold Elbereth „D’Bell” a mai napig kennelemben él.

Sajnos 2001. után valami oknál fogva nem tudtam több almot lehozni szukáimtól. Üresek maradtak, ál vemhesek lettek. Így 6 saját alom és 2 vendég alom után kényszerpihenőre lettem ítélve. De nem tétlenkedtem ezen idő alatt sem.

2003. karácsonyára elhoztam Rineweld Rubin Rose „Tinuviel”-t Lissai Erikától. És ezzel egy új generáció vette át helyét kennelemben. Tinuviel a 2005-ös Tullni európa kiállításon növendék osztályban CACA címet szerzett.

2005. szenteste megszületett 4 éve várt álmaim szukája Rineweld Youthful Yule „Silme” is

És 4,5 év türelmes várakozás után 2006. májusában megszületett 7-ik almom Tinuviel lelkes közreműködésével. A Fiatal Európa győztes Kőakói Old Cockietól. Miután gondolnom kell a jövőre, ezért itt maradt az alom 2 lánya Gondolin Gold Galadriel „Tika” és Glorious Gold Gilhtoniel „Theia”. Ők már az új generációm első fecskéi, és remélem még, sok-sok fecske jön utánuk.

2006-ban még egy fordulópont volt életemben. Dior (2) Horvát Champion lett. Ez nekem rendkívül nagy büszkeség, hisz ő az első Champion colliem, és az első saját tenyésztésű Champion colliem is egyben.

2007. újabb alom nélküli év, de kiállításokban viszont gazdag. Tika a Szilvásváradi Klubkiállításon debütált, és megszerezte az első Fiatal Klubgyőztes címet, ezenfelül, mint legeredményesebb fiatal gold-sable szuka elhozta a Rovelburgi vándorserleget is, és a Best in Showban tovább aratva Reserve Junior BIS lett. Illetve ő lett az első colliem aki Junior Champion lett.
Ezenfelül Tinuviel befejezte a Hungária Championt, és megközelitette az Inter championt is.

2008-ban kalandos történettel egy "hányatott sorsú" kis collie szuka került hozzám Hiril I Hin Dior "Darya". Őseit meghazudtolva egy élénk, figyelmes, "mindenhol ott kell lenni" kiskutya, majd felnőtt vált belőle. Típusában klasszikus, egoban viszont magasan a föld felett járó kutya, amit kiválóan kamatoztat kiállításokon és itthon egyaránt.

2009-ben végre két alom is született ahonnan két tünemény fiúcska vált az érdeklődés középpontjába. Joyous Golden Jackpot "Titán" és Indian Indra "Byron". Titán nem véletlenül Jackpot, ő egy főnyeremény. Ősei között megtalálható az összes hazai nagyság, Cockie, Csipke, Cap... élete 3-ik kiállításán Junior BIS 3 lett, amit eddig még nem sikerült elérnem senkivel.

Byron egy klasszikus kutya, de nagymamája Shanza karakterével megáldva. Igazi Show kutya aki tudja, hol van, és teljes magabiztossággal áll a bírók elé. Mindemellett 1 évesen már engedelmes vizsgával rendelkezett. Gazdái tervezik vele, hogy kipróbálják terelésben is. De még a kiállításokon van a hangsúly Byron Szerbiában kilátogatott, és berobbant a köztudatba, Első kiállításán Fajtagyőztes lett és a kiállítás legszebb pásztorkutyája, vagyis BOG 1 lett.

Titán és Tika tökéletes páros anya és fia igen közel áll egymáshoz tipusban, látszik hogy nem esett messze az alma a fájától. Ahol kutyapárban indulnak ott nyerni is tudnak. Viselkedésben is hasonlóak, mindketten szívesen mosolyognak és bújnak az emberhez, barátságosak indenkivel.

Silmé délre indulva a kiállítások világában klasszikus társai között megtalálva a helyét Szerbiában és Horvátországban ért el sikereket, egészen a fajtacsoport dobogó tetejéig jutott Vinkovciban BOG 1 lett.

2010-ben két almunk is született, ebből Mardil's Mearas "Zebi" és Melian Maiar "Tetra" lépett a kiállítások világába és a köztudatba. Tetra olyannyira átütő sikerrel indult, hogy első kiállításán Kölyök BIS lett, majd fiatal osztályban Junior BIS-t is sikerült elérnie. Zebi kéröbb kezdte, de igen kevés kiálításból teljesítette a Hungária Championt. Titán az év végi összesítésben - TOP 10 versenyben - fiatal kanok között a mezőnyt magasan megelőzve első lett. Ez annak is köszönhető, hogy a fiatal úr bejárta a környező országokat és fiatal championátusból összegyűjtött 4-et is.

Közben 2011-ben Zadarban "nyaraltunk" a háromszinű trióval Titánnal, Daryaval és Byronnal persze kiállítással egybekötve. Első nap tenyészcsoport 1-et nyertünk, második nap 3-ikak lettünk. Ebben az évben colliejaim igen sok kiállításon szerepeltek eredményesen ez év végét a TOP 10 versenyben is meglátszott, hiszen kennelem második lett a verhetetlen Nyitramenti kennel mögött. Sőt álmaink netovábbja, hogy Byron lett 2011 év TOP Collieja!

2012-ben Dior öregkorát meghazudtolva 11 évesen viszatért a ringbe veterán osztályban és duplázott Szlovák és Magyar Veterán Klubgyőztes lett, és mindez ne legyen elég Szlovákiában Veterán Best in Show is lett. Azt hiszem ez egy szép visszatérés és befejezése a kiállítások világának. Mozgásával vitalitásával magasan felette jár a fiatal generációnak. Szerencsére vérét lánya Darya tovább viszi, és remélem ez a régi vonal fenn fog maradni még nagyon sokáig.

2013-ban végre Silmé újra a babázás mellett döntött, 4 gyönyörű gyermekéből 3-an remélem köztudatban maradnak. Apjuk egyenesen angliából érkezett (Szlovéniába) Essanjay Encore. Narnia's Night Nyáre "Serena" kennelünkben maradt, tovább vinni ősei vérét. Serena egy figyelmes nyugodt, magabiztos kutya hölgy.

Eddigi eredményeink:

Vet.CH.
Prince of Sunlight Clear Blue Cleopatra

HCH. HSCH. SRB.CH. Int.CH.
Rineweld Rubin Rose
SRB.CH.
Rineweld Youthful Yule
Cr.CH. SRB.CH. MKSZ.HCH. Vet.CH.
Slovakian and Hungarian Veteran Club Winner

Lucky-Luke Epson-Gold Dior Eluchil
SRB.CH.
Lucky-Luke Fairy Blue Felarof
HJCH. MNE.CH. RO.CH. SRB.CH. CR. CH. HCH. Int.CH.
Hungarian Junior Club Winner '07

Lucky-Luke Gondolin Gold Galadriel

SRB.CH.
Lucky-Luke Gleaming Gold Glorfindel
SRB.JCH. SRB.CH.
Lucky-Luke Star Hiril I Hin Rior
SRB.CH. Ukr.CH. RO.CH. HCH. Int.CH.
Lucky-Luke Star Black Indian Indra at Rineweld
SRB.JCH. Hr.JCH. Ukr.JCH. HJCH.
SRB.CH. CR.CH. HCH. HSCH. Int.CH.
Hungarian Clubwinner
Lucky-Luke Star Joyous Golden Jackpot
HCH.
Lucky-Luke Star Dark Mardil's Mearas