Egy igazi sheltienek nem sok tanulásra van szüksége ahhoz,hogy a ringdresszúra alapjait, megértse, és készséges társunkká válik, főleg ha a gyomrán keresztül próbáljuk megfogni. Persze kutyája válogatja,hogy mire szeret figyelni, így figyeltető eszközünk lehet jutalom falat, játék, hangjel, klikker, síp, stb.
Én most a jutalom falatra fogok építeni a tanítás és bemutatás terén.

Először is, mit is kell tudnia egy sheltienek a ringben.
Első és legfontosabb, a pórázon menés. Előnyös, ha laza pórázon, vidáman kocog mellettünk.
Tudnia kell állni, és a füleit felemelve figyelni.Tudnia kell mindezt asztalon és földön egyaránt.
Hagynia kell, hogy a bíró végignézze, végig tapogassa.
Hagynia kel a fogait megnézni, elsősorban a metsző fogakat, majd a kis rágókat, és az se árt, ha a nagyrágókat is hagyja, bár ezt igen ritkán nézik.
Kanoknál a heréket is ellenőrzik.
Illetve az egész kutyát áttapogatják, minden izmát, porcikáját megnézik.

A bírálat felépítése:
A kutyák bírálati sorrendje: kanok, majd szukák.
az osztályok sorrendje: bébi, kölyök, fiatal, növendék, nyílt, champion, veterán
A ring titkárok vagy a bíró mindig mondja, hogy melyik osztályt kéri be, de a sheltie előtt más fajták is vannak, így a kiállítás elején tájékozódjunk a fajták sorrendjéről, és néha ellenőrizzük, hogy hol is tart a bírálat, ebben segítségünkre vannak a startszámok, és a katalógus.
Ha többen vagyunk egy osztályban, tudunk ellenfeleinkhez is alkalmazkodni, viszont az is előfordulhat, hogy egyedül vagyunk az adott osztályban, ilyenkor az előttünk lévő osztály kutyáit tartsuk szemmel.
Ha mi jövünk, figyeljünk mindig arra,hogy a bíró mit kér - ebben is segítségünkre van, ha figyeltük az előttünk bírált kutyákat, mert a bíró, mindig azonos koncepciót követ egy kiállításon.
Általános felépítése a bírálatoknak:
A bíró ellenőrzi a kutya fogát, majd kanoknál a heréket, ezt megteheti földön is, vagy asztalon is.
Majd megvizsgálja a kutya szögeléseit, testtartását, nyak hosszát, füleit, fejét, arcát, mind tapintással,mind optikailag.
Az optikai bírálatnál már többségében a kutya a földön ál, és a gazdinak figyeltetnie kell, hogy a bíró a legelőnyösebb pozícióban szemrevételezhesse.
Majd a bíró mozgást kér, ami lehet, kör, oda-vissza, vagy háromszög.
Ha több kutya van az osztályban, akkor először, végignézi az összes kutyát, felméri az állományt, majd az egyedi bírálatokat, és végül összeveti a kitűnő minősítést kapott kutyákat, és felállít egy sorrendet.
Majd miután végére ért, és lebírálta az összes sheltiet
CAC kiállításon: visszahívja az osztály győztes címet kapott kutyákat és kiossza a fajta győztest is.
CACIB kiállításon: mikor a kanok bírálatának a végére ért, visszahívja a növendék, nyílt és champion osztály győztesét, és kiválassza a legszebb felnőtt kant, aki CACIB minősítést kap. Ugyanezt megcsinálja a szukák bírálatának a végén is.
Figyelem!!!!!
a második helyezett kutyák gazdái akik Res.CAC minősítést kaptak az osztályukban, azok várják meg a CACIB cím kiadását, mert ha az ő osztályát nyerő kutya kapja, akkor a bíró visszahívhatja őket a Res.CACIB-ért.
A bírálatok végén a fajta győztes kiosztása itt a 2 CACIB-os, a 2 fiatal osztály győztes és a 2 veterán osztály győztes kutya között kerül kiosztásra.

A bíró a két fiatal osztály győztest is összeveti, így kiválasztva a Best Junior kutyát, illetve a két veterán osztály győztes kutyából pedig Best veteránt választ.
A Best Junior, a Best veterán, illetve a bébi és kölyök osztályból BIS-re javasolt kutyák a fajta győztessel részt vesznek a Best in Show-ban, ahol fajtájukat képviselhetik.
Javaslom ezen kutyák gazdájának, hogy ilyenkor szánjanak időt rá, és várják meg a Best in Show-t, tiszteljék meg a bírót azzal, hogy ha már ő érdemesnek minősítette kutyájukat, hogy beviszik, és megmutatják, és ki tudja, lehet hogy ott a másik bírónak is megtetszik kutyánk, és dobogóra kerül. Milyen felemelő érzés is az...

A kiállítások minőségére, és az elérhető címekre itt nem térek ki, azt a kiállítási szabályzatban megtalálhatja bárki. kiállítási szabályzat

 

( A fotók a 2006-os világkiállításon készültek Poznanban a kan bírálatokról )

 

linkek

kiállítási fotók
kiállítási szabályzat

 

Kakas Tímea
Lucky-Luke kennel