Welsh Corgi Cardigan

FCI-Standard N° 38 / C


SZÁRMAZÁS: Nagy Britannia

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: erős, szívós mozgékony, kitartó. Magasságához képest hosszú rókaszerű megjelenés. A törzs vonalában tűzött bozontos farokban végződik.

TERMÉSZET: Élénk, intelligens , állhatatos, se nem félénk se nem agresszív.

FEJ ÉS KOPONYA: a fejforma a rókáéhoz hasonló. A koponya és a fülek között meglehetősen széles és lapos, a szemek felett kissé domború. Mérsékelten fejlett stoppal. A fang és a koponya hosszának aránya 3.5 hez.. A fang mérsékelten vékonyodik az orr felé , amely kissé kiemelkedik és semmi esetre sem tompa. Az alsó állkapocs határozott körvonalú , erős de kidomborodás nélküli. Az orrtükör fekete.

FANG ÉS HARAPÁS: Egyenletes fogazat, ollós harapás, A fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

SZEMEK: közepes nagyságú , tiszta kedves , élénk figyelmes kifejezésű szemek. Eléggé távol ülő világosan kirajzolt sarkokkal, a szőrszínhez illő, lehetőleg sötét színűek legyenek. A kék színű vagy kéken foltozott szem csak a blue-merle kutyáknál megengedett.

FÜLEK: álló fül, a kutya nagyságához képest meglehetősen nagy fülek, enyhén kerekded fülvégekkel. A fülek távolsága mérsékelt egymástól körülbelül 9cm-re tűzöttek. Nyugalmi helyzetben hátravetettek laposan a nyakhoz simulnak.

NYAK: izmos , jól fejlett, a kutya testfelépítéséhez arányos ,illeszkedve a jól ereszkedő vállakhoz

MELLSŐ VÉGTAGOK: A mellső lábak rövidek, de a törzs jól elválik a talajtól. A mellső lábak kissé görbék, hogy körülvegyék a mellkast A felkar feszes és jól illeszkedik a mellkashoz. A mancsokig igen erős csontozatú. A könyökök szorosan a testhez simuló. A váll 90°-ot zár a felkarral, jól izmolt. A mancsok kissé kifelé fordítottak.

TEST:A mellkas mérsékelten széles, kiemelkedő mellcsonttal. A törzs meglehetősen hosszú és erős , mély mellkassal, jól ívelt bordákkal,világosan kirajzolt övrésszel . A felső vonal egyenes.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK: erőteljes izmos combokkal a mancsokig igen erős csontozattal. Hátulról nézve a csánkok egyenesek oldalról és felülről nézve függőlegesek.

MANCSOK: kerek feszes , elég nagy és jól párnázott mancsok. A fattyúkarmok eltávolítandóak.

FAROK: Rókaszerű bozontos, a törzs vonalában tűzött. Érinti vagy majdnem érinti a talajt Állás közben alacsonyan tartott ,mozgás közben kissé a test fölé emeli, de nem kunkorítja a hátára.

MOZGÁS: Szabad és aktív,a könyökök szorosan a testhez simulnak, se nem lazák, se nem túl szorosak, Mellső végtagok jól előrenyúlnak, (anélkül hogy túlságosan hogy magasra emelné), összhangban hátsó végtagokkal.

SZÕRZET:rövid vagy közepes hosszúságú, durva szerkezetű, egyenes tömött aljszőrzettel, Lehetőleg egyenes, vízálló sűrű alsó szőrzettel.

SZÍN: bármely szín megengedett, fehér jegyekkel vagy anélkül, viszont a fehér szín nem dominálhat

NAGYSÁG:ideális marmagasság 30 Cm-ig

HIBÁK: minden ami a standardtól eltér az hibának számít, melyek megítélése a hiba nagyságától függ.

MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, nyilvánvalóan jól fejlett, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkeznie.

 

Színváltozatok